blauw licht
News
Lcd- en led-schermen van computers en tv’s, smartphones, tablets en gpstoestellen geven allemaal blauw licht af.
Hoewel blauw licht natuurlijk is en ons helpt om wakker te blijven kan een te grote blootstelling voor overbelaste of vermoeide ogen zorgen.
Ook kan het voor slapeloosheid zorgen bij beeldschermwerk net voor het slapen gaan.
We raden een nieuwe coating aan die het blauw licht neutraliseert dat door digitale schermen wordt afgegeven en zo uw ogen spaart.
Het zorgt voor een meer comfortabel en ontspannen zicht, een betere contrast en het voorkomt overbelaste en vermoeide ogen.
Meer info ?
Wist u dat blauw licht zowel goed voor u kan zijn als slecht?
Of we nu binnen of buiten zijn, we worden voortdurend onderworpen aan lichtgolven. Het effect van een bepaalde golflengte, die van blauw licht, staat momenteel erg ter discussie. We hebben blauw licht nodig voor een gezond lichaam en algeheel welzijn, maar blauwe lichtstraling kan ook gevaarlijk zijn. Eén ding staat vast: we worden aan meer blauw licht blootgesteld dan ooit tevoren, dankzij moderne lichtbronnen zoals Xenon en led-licht en de straling die door schermen wordt afgegeven.
Waarom is blauw licht zo belangrijk?
Licht heeft een biologisch effect op ons lichaam. Dit is bevestigd in wetenschappelijke onderzoeken, maar we merken dat ook zelf heel goed wanneer we de zon op ons gezicht voelen na een lange periode van betrokken weer. Behalve dat licht ons warmte geeft, helpt het ook bij de hormoonhuishouding. Het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-/waakcyclus en de lichtenergie die we voor dit proces nodig hebben, wordt grotendeels geabsorbeerd door onze ogen. Blauw licht heeft een korte golflengte. Vooral het fotopigment melanopsine is gevoelig voor dit soort licht. Dit pigment houdt onze biologische klok op tempo, zorgt dat we overdag actief zijn en ons 's avonds slaperig voelen. Bij lichttherapie wordt met succes van dit proces gebruik gemaakt om winterdepressie en slapeloosheid te bestrijden.
We weten dat UV-licht betrokken is bij de productie van vitaminen. Dat is belangrijk voor ons metabolisme. Ons lichaam heeft ongetwijfeld blauw licht nodig voor onze gezondheid en om te overleven. Maar welk soort blauw licht? En hoeveel?
Wat u moet weten over blauw licht
Te veel licht uit de ultraviolette en blauw-paarse band kunnen het menselijk oog permanent beschadigen. Dat kan leiden tot een pijnlijke ontsteking van het oogbindvlies en/of het hoornvlies of tot letsel aan de kristallijne lens (bijv. staar) en vooral aan het netvlies (maculadegeneratie). Daarom is het zo belangrijk om een zonnebril met 100% UV-bescherming te dragen bij fel zonlicht, vooral in situaties waar sprake is van veel schittering zoals op het water of besneeuwde berghellingen. Dit geldt ook voor de ogen van kinderen.
En hoe zit dit met de lichtbronnen binnenshuis met een hoog percentage blauw licht?
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het hoge blauwlichtgehalte van light-emitting diodes (led's), xenon-licht, energiebesparende peertjes en de elektromagnetische straling van de schermen van bv. smartphones, computerschermen, tablets en e-readers. Hier raden we aan om bij intensieve blootstelling u te beschermen.